Pentru a împiedica pătrunderea agenţilor patogeni în urechea internă, există un mecanism de autoapărare: secreţia de cerumen.
Ce rol are cerumenul
Cerumenul protejează urechea, având totodată şi rol de autocurăţare, odată cu scurgerea substanţei eliminându-se şi celulele moarte rezultate din procesul de regenerare a pielii. Îţi poţi spăla urechile de două ori pe săptămână. Este o concepţie greşită aceea că urechile trebuie spălate zilnic. Cerumenul are un rol protector pentru canalul auditiv şi trebuie lăsat să-şi îndeplinească funcţia. Poţi spăla suprafaţa exterioară a canalului auditiv cu apă călduţă o dată, de două ori pe săptămână, după care şterge-te bine. Poţi folosi colţul unei batiste sau al unui prosop curat, înmuiat în apă caldă, pe care să-l roteşti în jurul pavilionului urechii.
Beţişoarele de urechi sunt contraindicate
Prin utilizarea beţişoarelor de urechi nu faci decât să împingi cerumenul în interior. Astfel, acesta se va acumula încetul cu încetul pe canalul auditiv, iar în timp va forma un dop. Un alt risc este acela al perforării timpanului. De asemenea, utilizarea beţişoarelor igienice este total interzisă în cazul copiilor, pentru că aceştia au canalul auditiv mai strâmt şi mult mai scurt.
Spray-uri auriculare pentru o curăţare uşoară
În locul beţişoarelor, poţi folosi pentru igiena zilnică a urechilor sprayuri speciale, care conţin apă purificată şi clorură de sodiu. Acestea se utilizează uşor, printr-o singură pulverizare, şi curăţă canalul auditiv prin umplerea lui cu lichid, ajutând astfel la eliminarea impurităţilor. În cazul în care secreţia de cerumen este excesivă, trebuie să ştii că nu există niciun produs care să o reducă. Poţi utiliza însă un spray pe bază de apă de mare, care dizolvă cerumenul şi-l elimină.
Prosop umed pentru curăţarea urechilor bebeluşului
Medicii recomandă ca urechiuşele