În urma ultimelor descărcări de sarcină arheologică, s-au scos la suprafaţă morminte vechi de 7.000 de ani, obiecte de cult, vase folosite în gospodărie, dar şi arme şi podoabe.
Cele mai noi descoperiri arheologice de pe şantierele autostrăzii au fost expuse la Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa. Este vorba de morminte, piese de ceramică, unelte de muncă săbii, vârfuri de săgeţi, vase, opaiţe.
Cele mai multe morminte s-au descoperit pe traseul Autostrăzii între Valea Dacilor şi Siminoc Murfatlar. Este vorba de peste 300 de morminte săpate în urmă cu 1.000 de ani, în timpul feudalismului timpuriu. Toate mormintele sunt de inhumaţie: capul orientat spre vest iar picioarele spre est. Arheologii spun că zona de morminte este mult mai întinsă şi s-a scos la suprafaţă doar zona pe unde trece autostrada.
Zona Valu lui Traian, cea mai bogată în vestigii
O altă zonă bogată în vestigii arheologice este cea de la Valu lui Traian, în dreptul kilometrului 197, unde s-a descoperit un complex de morminte plane şi tumulare datând din secolele IV - III î. Hr.
Mormintele aparţin epocii elenistice. În locurile de veci au fost descoperite şi numeroase arme, vârfuri de săgeţi, mărgele.
În zonă s-au găsit şi morminte romane datând din secolele I şi II.
Arheologii spun că cea mai bogată zonă în descoperiri arheologice de pe cuprinsul autostrăzii a fost Valu lui Traian. „Cu cât eşti mai aproape de Tomis, cu atât găseşti mai multe vestigii. Tomisul era o metropolă şi în epoca elenistică şi în epoca romană. Aici trăiau oameni foarte bogaţi şi, firesc, şi în împrejurimile metropolei erau civilizaţii înfloritoare", spune arheologul Constantin Nicolae de la Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa.
Ritual păgân
Tot pe teritoriul autostrăzii sau scos la lumină un topor ritual şi o sabie care se foloseau în aceleaşi scopuri: