IAȘI. În perioada 12-14 octombrie 2012, Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi participă în calitate de partener la manifestarea cultural – interactivă „Meşteri şi meşteşuguri tradiţionale din Moldova”, ediția a V-a. Evenimentul va avea loc pe strada Al. Lăpușneanu și este organizat de Asociaţia „ART – Meşteşugurile Prutului” Iaşi în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul Etnografic al Moldovei, Asociaţia „Al. Lăpuşneanu” Iaşi, Centrul de Informare Turistică Iaşi, Asociaţia Dialog pentru Dezvoltare Iaşi, Asociaţia Meşterilor Populari din Ţinutul Neamţ, Parohia „Sfântul Nicolae” din comuna Aroneanu – Iași, Fundaţia „Izvor” Iaşi și Agenția de Turism „Icar Tours” Iași.
Directorul Complexului Muzeal Moldova, Lăcrămioara Statulat a precizat că cei 30 de meşteri populari, atât din Moldova, de pe ambele maluri ale Prutului, cât și din alte zone etnografice ale țării, prezenți la această manifestare vor expune obiecte tradiţionale autentice și vor încânta publicul cu demonstraţii de măiestrie meşteşugărească în cadrul atelierelor de creație organizate cu acest prilej.
“La manifestare vor participa elevii premianți de la ediţia a V-a a taberei de creaţie populară „Micii meşteri din Copou”, desfășurată în iulie 2012, precum şi cei din comuna Bârnova – Iași, participanți la proiectul „Meșteri în Vacanță”, ediția a II-a, derulat împreună cu Fundația „Izvor”, în iulie-august 2012. Evenimentul se doreşte a fi un prilej de reflectare a identităţii naţionale prin creaţiile meşterilor populari realizându-se un dialog direct între aceştia şi publicul vizitator. Vizitatorii ieşeni, precum şi pelerinii prezenţi în număr foarte mare în Iaşi, cu ocazia celebrării Sfintei Cuvioase Parascheva, vor putea admira şi achiziţiona obiecte autentice tradiţionale româneşti din următoare