Istanbulul este cel mai aglomerat oras din Europa, potrivit raportului Congestion Index al Companiei TomTom, realizat in perioada aprilie - iunie 2012.
Potrivit studiului realizat de compania specializata in sisteme de navigatie, preluat de Business Wire, in medie, o calatorie in Istanbul dureaza cu 57 la suta mai mult decat atunci cand traficul are valori normale si cu 84 la suta mai mult dimineata cand traficul rutier atinge valori maxime.
Bucurestiul nu este mentionat deloc in acest top care analizeaza traficul rutier din 58 de orase.
In top 10 au mai intrat Varsovia, cu un grad de congestionare al traficului de 45 la suta, Marsilia, cu 42 la suta, Palermo, cu 40 la suta, Roma, cu 34 la suta, Paris cu 34 la suta, Stuttgart cu 33 la suta, Bruxelles cu 33 la suta, Hamburg, cu 32 la suta si Stockholm, cu 30 la suta.
"Congestion Index ofera publicului larg, companiilor, industriei si factorilor de decizie politica informatii corecte si impartiale cu privire la nivelul de congestie in trafic in zonele urbane", a declarat Ralf-Peter Schafer, director la TomTom.
Potrivit sursei citate, in raport, au fost analizate capitalele si orasele cu peste 800.000 de locuitori.
Un alt raport al aceleiasi companii, publicat in iulie 2012, care analiza perioada ianuarie - martie 2012, arata ca Varsovia era cel mai aglomerat oras din Europa, iar Istanbulul nici macar nu intra in top 10.
Potrivit Market Watch, in top s-au situat: Varsovia, cu un grad de congestionare de 42 la suta, urmata de Marsilia (41 la suta), Roma si Bruxelles (ambele cu 34 la suta), Paris (32 la suta), Dublin (30 la suta), Londra, Stockholm si Hamburg (27 la suta).
La polul opus se afla orasul Berna din Suedia cu un grad de aglomeratie de 8 la suta, Valencia din Spania cu 14 la suta, Amsterdam cu 15 la suta, Regiunea Ru