Restaurantul „Blue Sun" de la parterul Hotelului Galaţi Centrum vă invită să descoperiţi o parte din aromele orientale ale unor preparate de exceptie.
Orientul Apropiat si Mijlociu si civilizatiile lor stravechi au cunoscut de-a lungul timpului o arta culinara rafinata. Datele transmise de scrierile Egiptului si Mesopotamiei, iar apoi de cartile arabe medievale, sunt multiple. Nu putine retete culinare sunt descrise in "O mie si una de nopti". Civilizatia araba a introdus in alimentatia Europei orezul (preluat din Extremul Orient), cafeaua, zaharul (preluat din India), graul dur (din care italienii prepara celebrele spagetti), piperul si alte mirodenii aduse din India. Nu intamplator, Imperiul Bizantin si Imperiul Sasanid se luptau intre ele pentru a domina Calea Mirodeniilor care, pana la aparitia Califatului Arab, trecea prin Peninsula Araba.
Fiecare popor, in raport cu elementele pe care le-a avut la indemana, de conditiile climatice si experienta proprie acumulata in decursul timpului, si-a imprimat un specific al sau in retelele culinare. Mancarea nu constituie un scop, ci un mijloc pentru atingerea altor scopuri, cum ar fi utilitatea sanitarea, confortul fizic si intelectual si, totodata, delectarea cu aspectul vizual atragator si cu senzatiile olfactive deosebite.
Arabii, ca si alte popoare orientale, au pretuit nu numai carnea si pestele, dar au fost si mari consumatori de legume oferite din belsug de agricultura lumii musulmare, bazata pe irigatii. Lucru remarcat si de cunoscutul istoric Fernard Braudel, care face o paralela intre "Europa Carnivora" si "Orientul Vegetarian" in "Structuri cotidiene".
O parte din bucatele arabe au ajuns si pe meleagurile romanesti ca "bucate turcesti": sarmale, musaca, ciulama, chebab etc.
Joi, 11 octombrie, in restaurantul Blue Sun de la parterul Hotelului Galati Centrum are loc o seara culinara d