Într-un cadru festiv şi în prezenţa Excelenţei Sale ambasadorul Germaniei la Bucureşti Andreas von Mettenheim, proaspăt restaurata orgă de la Rupea (1699) va fi inaugurată în Biserica Neagră vineri, 12 octombrie, de la ora 19:00. Momentul va fi precedat de proiecţia filmului documentar-artistic: "Orgile din Transilvania" (Regia: Dan Păduraru), produs de Fundaţia Michael Schmidt.
Filmul vrea să arate frumuseţea şi ameninţarea la care sunt expuse orgile din Transilvania, o preţioasă moştenire de patrimoniu şi care sunt martori ai vieţii saşilor în aceste locuri.
Organistul Steffen Schlandt va prezenta publicului orga din Rupea şi proiectul restaurării, iar cei prezenţi vor avea ocazia de a asculta un prim recital la acest instrument istoric valoros.
Încă de la primele ediţii ale festivalului Musica Coronensis s-a dorit ca sumele încasate din biletele vândute să fie folosite pentru proiecte de restaurare a orgilor istorice din regiune. Astfel cu banii adunaţi au putut fi cofinanţate proiecte la orgile din Feldioara (2004), Râşnov (2006), Bod (2007), Buneşti (2008-2009), Rupea (2010-2012). Împreună cu concertele de la cumpăna dintre ani şi cu o parte din concertele de orgă de vară s-a reuşit astfel strângerea fondurilor pentru aceste proiecte valoroase. Aportul publicului, prin prezenţa numeroasă, a facilitat realizarea acestor lucrări, care sunt de o valoare deosebită pentru patrimoniul naţional.
"Cu fiecare instrument renovat, putem păstra o parte importantă din istoria instrumentelor din această regiune, şi totodată vom reactiva un punct de atracţie pentru turişti. Orga de la Rupea ar putea deveni, împreună cu cetatea Rupea şi satele din împrejurimi un factor, care să ajute la dezvoltarea turistică a regiunii RUPEA – COHALM", a declarat Steffen Schlandt
Orga istorică din Rupea cu cele 12 registre ale