România poate cumpăra din Portugalia 12 avioane de luptă, dar negocierile nu au început încă, spune la Bruxelles ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu. Preţul maxim al tranzacţiei ar fi de 670 de milioane de dolari. Comisia Europeană se îngrijorează de lipsa transparenţei acestei tranzacţii, însă Dobriţoiu spune că totul se va face "ad-literam".
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Discuţiile vor începe în curând, iar preţul ar putea să scadă în cursul negocierilor, a precizat ministrul Apărării. Corneliu Dobriţoiu a mai spus că legislaţia europeană va fi respectată "ad-literam", iar această achiziţie este menită să asigure tranziţia către echiparea cu aparate aşa-zise de "generaţia a cincea", prevăzută să aibă loc în 20 sau 25 de ani.
O explicaţie suplimentară se impune însă. De ce aceste avioane F16, considerate de generaţia a patra (vândute acum de Portugalia din nevoie de bani), corespund unei realităţi din România? Dobriţoiu explică: "Avionul de tranziţie trebuie să asigure costuri minimale pentru operarea avionului de generaţia a cincea, or F16 asigură aceste costuri. De ce? Programul de înarmare este la fel, programul pentru infrastructura aeroportuară, pentru susţinerea avionului de generaţia a cincea este similară cu infrastructura care susţine avionul de generaţia a patra".
Această achiziţie este necesară capacităţii de apărare a României şi e în conformitate cu angajamentele ţării în cadrul NATO. Intenţia acestei tranzacţii, nepublicată în Jurnalul Oficial al UE dă de gândit Comisiei Europene. Ministrul Dobriţoiu a recunoscut că a primit notificări în acest sens de la doi comisari europeni. Ministrul nu a spus-o, dar unul dintre cei doi comisari este cel al Pieţei Interne, Michel Barnier, care în 15 mai reamintea României că orice anunţ în vederea unui contract trebuie să fie publicat în Jurnalul Oficial al UE