Dupa mai multe schimbari in ceea ce priveste asigurarile de locuinte, s-a decis ca asiguratii prin polite facultative de locuinte nu trebuie sa aiba si una obligatorie, insa este obligatoriu ca proprietarii sa fie protejati impotriva dezastrelor naturale. Vezi cat te costa sa-ti asiguri locuinta la valoarea ei adevarata.
Studiile Bancii Mondiale au aratat ca locuintele si, implicit, populatia Romaniei au o expunere majora la riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren.
Astfel, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a subliniat recent ca proprietarii sunt obligati sa-si asigure locuintele impotriva dezastrelor naturale.
Curtea de Apel Bucuresti a hotarat, pe 19 septembrie, la solicitarea Astra Asigurari, ca asiguratii prin polite facultative de locuinte nu trebuie sa aiba si una obligatorie, dupa ce CSA hotarase ca, incepand cu 1 septembrie, asigurarile facultative vor avea sume asigurate de peste 10.000 de euro sau 20.000 de euro, care sunt cuprinse in asigurarea obligatorie a locuintelor. Astfel, locuintele ar fi fost asigurate prin doua polite separate - obligatorie si facultative.
Legea asigurarilor obligatorii de locuinte a intrat in vigoare pe 15 iulie 2010. Romanii care nu-si asigura casele risca sa fie amendati cu 100-500 de lei.
Pentru a nu fi amendati, proprietarii care au incheiat polite facultative, trebuie sa se asigure sa asigurarile au incluse cele 3 riscuri catastrofale: indundatii, cutremur si alunecari de teren.
“In ceea ce priveste politele de asigurare pentru locuinte, este un haos generalizat din cauza schimbarilor legislative. Nici nu stiu daca pot sa fac o analiza, astazi este polita obligatorie, maine nu mai este obligatorie, nu am cum sa fac o analiza in curs, in 2-3 saptamani se schimba totul”, Viorel Vasile, managing partnet in cadrul Safety Broker.
@N_