După o scanare cu tomograful a unui cap al unei mumii egiptenie cercetătorii au descoperit probleme dentare dintre cele mai grave tratate într-un mod inedit.
Oamenii de ştiinţă care au supus unei tomografii capul mumiei vechi de peste 2100 de ani au fost rămaşi surprinşi să descopere infecţia sinusurilor cauzată de carii, dar şi faptul că acestea erau acoperite cu bucăţi de in, menite să diminueze durerea. Cel mai probabil, bucata de material fusese întâi umezită prin substanţe medicinale precum sucul de smochine sau uleiul de cidru în speranţa că aceasta va acţiona ca o barieră protectoară care să prevină bucăţile de mâncare să ajungă la care şi totodată, graţie acestor substanţe să reducă durerea.
Cercetătorii au anunţat, potrivit dailymail.co.uk, că aceasta este prima dovadă de astfel de tratament dentar din Egiptul antic. Cu toate acestea, existau deja dovezi că în Egiptul antic ar fi existat dentişti încă din perioada construirii Piramidelor, însă fără să fi fost găsite detalii despre cât de avansate erau tratamentele dentare.
Iniţial bucata de material din dinţii mumiei în cauză fusese descoperită la jumătate anilor 90’, dar rezoluţia scanării de atunci nu permitea o analiză completă, astfel că noua tomografie realiză cu un tomograf cu o rezoluţie de 6 ori mai bună a permis aflarea acestor noi informaţii. Numele mumiei este necunoscut, însă se ştie că aceasta aparţine unui egiptean ce avea în jur de 20-30 de ani când a murit şi a fost mumifiat.
După o scanare cu tomograful a unui cap al unei mumii egiptenie cercetătorii au descoperit probleme dentare dintre cele mai grave tratate într-un mod inedit.
Oamenii de ştiinţă care au supus unei tomografii capul mumiei vechi de peste 2100 de ani au fost rămaşi surprinşi să descopere infecţia sinusurilor cauzată de carii, dar şi faptul că acestea erau acoperite cu bucăţi de in, menite să dim