Efectele imunizării haotice de dinainte de 2006 se văd și astăzi. Pentru fetița răpusă de rujeolă, vaccinul a fost egal cu zero.
Bolile copilăriei”, despre care medicii şi autorităţile credeau până anul trecut că sunt pe cale de dispariţie, au făcut deja prima victimă de anul acesta. O fetiţă de 11 ani din localitatea suceveană Izvoarele Sucevei a fost răpusă de rujeolă, iar alţi 15 copii, colegi de şcoală cu ea, au aceleaşi simptome, cinci dintre ei fiind internaţi. Fetiţa a ajuns la Spitalul din Rădăuţi, pe 3 octombrie, după cinci zile de la izbucnirea bolii.
Făcuse complicaţii la plămâni, astfel că nici medicii de la Spitalul Judeţean din Suceava, unde a fost transferată, nu au mai putut să-i salveze viaţa. Epidemia de rujeolă din judeţ era în regres până la apariţia acestui tragic eveniment, iar autorităţile au anunţat măsuri speciale. Toţi cei 90 de elevi de la şcoala din comună vor fi revaccinaţi. „Nu am mai avut decese prin rujeolă de cinci ani. Totuşi, cazurile în care complicaţiile bolii duc la deces sunt puţine, între 0,5 şi 1%”, spune Ludovic Albiţei, şeful DSP Suceava.
Copii „înţepaţi” degeaba
Deşi problema nevaccinării în anumite comunităţi din România, în special de romi, nu mai reprezintă nicio surpriză, principala întrebare care se pune în acest caz este cum a putut, totuşi, să moară de pojar un copil care fusese vaccinat. În realitate, spun doctorii, vaccinul nu vă păzeşte în totalitate de boală. Probleme sunt mai ales în cazul celor născuţi înainte de 2006, când dintr-un singur vaccin erau imunizate „la grămadă” grupuri de câte zece copii, existând dubii că procedurile s-au respectat întocmai.
Vaccinul, care se face în două reprize (la un an şi la 7 ani), oferă o protecţie de până la 97% împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului. De şase ani, România a adoptat modelul european al vaccinului „monodoză”- dintr-o singură doză