Anunţul a fost făcut în cadrul celui de-al V-lea congres al diasporei moldoveneşti care a început astăzi, la Chişinău.
Obiectivul congresului este de a mobiliza asociaţiile diasporei, instituţiile de stat, organizaţiile internaţionale şi societatea civilă din Republica Moldova pentru a identifica soluţiile menite să contribuie la dezvoltarea durabilă a ţării.
În cadrul întrunirii Vlad Filat a remarcat că este necesară crearea unei instituţii care ar putea rezolva problemele moldovenilor de peste hotare. Astfel, Republica Moldova va avea un birou al diasporei ce va activa în cadrul Cancelariei de Stat.
Şi preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a spus că a avut prilejul să se întâlnească cu diaspora în mai multe state şi oamenii au menţionat lipsa unor centre culturale pentru ei. „Vom căuta împreună modele comune să rezolvăm aceste probleme. În timpul cel mai apropiat va apărea un portal care va asigura comunicarea între diasporă şi forul legislativ“, a declarat Marian Lupu.
La congres participă circa 100 de reprezentanţi ai diasporei moldoveneşti din 25 de ţări. Printre delegaţi sunt liderii asociaţiilor diasporei, oameni de afaceri, întreprinzători, persoane emerite din domeniul culturii, ştiinţei, artei, originare din Republica Moldova. Agenda vizează aspecte ale colaborării diasporei cu instituţiile de stat şi rolul diasporei în realizarea politicii de integrare europeană a Republicii Moldova.
Congresul al V-a este organizat conform Planului de acţiuni privind susţinerea naţional-culturală şi socială a diasporei moldoveneşti pentru anii 2012-2014.