Scriitorul chinez Mo Yan a primit premiul Nobel pentru literatură pe 2012, informează site-ul oficial al evenimentului. Mo Yan, unul dintre cei mai celebri scriitori chinezi ai momentului şi unul dintre "cei mai pirataţi autori chinezi ai tuturor timpurilor", potrivit criticii de specialitate, a fost premiat pentru modul "de un realism halucinatoriu în care îmbină poveştile populare cu istoria şi contemporanul", potrivit comitetului Nobel.
Mo Yan, care în chineză înseamnă "Nu vorbi" sau "Nu vreau să vorbesc" este pseudonimul scriitorului Guan Moye. Mo Yan publică prima povestire în 1981: "Potopul din noaptea de primăvară". În 1985, îi apare prima operă de dimensiuni mai mari, "Ridichea străvezie", care se bucură de un mare succes. Devine însă celebru în China prin "Sorgul Roşu", publicat în 1987.
La notorietatea autorului contribuie cunoscutul film din acelaşi an şi cu acelaşi titlu al regizorului Zhang Yimou, câştigator al Ursului de Aur la Berlin în 1988, film care se bazează pe primele două capitole din textul lui Mo Yan. Scriitorul a publicat mult în ultimii 20 de ani, peste 80 de povestiri şi zece romane. Printre cele mai cunoscute romane ale sale se numară "Cântecele usturoiului din Paradis", "Sâni bogaţi şi fese mari", "Patruzeci şi una de bombe", "Oboseala de viaţă, oboseala de moarte".
Interesant este că Mo Yan era printre favoriţii la Nobel alături de un scriitor japonez, Haruki Murakami, autorul unor volume ca "Pădurea norvegiană" sau "În căutarea oii fantastice". Cei doi s-au aflat practic pe locurile întâi şi respectiv doi, în clasamentul casei de pariuri Ladbrokes cu scriitorii cel mai bine cotaţi la Nobelul literar.
Lupta dintre Haruki Murakami şi Mo Yan are şi o latură "geostrategică", din perspectiva actualului conflict dintre China şi Japonia din jurul insulelor Senkaku. Ca urmare a acestui conflict, în China au avut lo