Valoarea artistică a unui film depinde de măiestria unui om care ştie sau nu să-şi lase amprenta. Acest om este regizorul. Dan Piţa şi-a pus amprenta inconfundabilă pe nenumărate filme de referinţă ale cinematografului românesc. Aidoma unui scriitor, care se foloseşte de cuvinte pentru a crea o lume, dând naştere unei cărţi, cuvântul de care regizorul se foloseşte este imaginea, iar la final lumea creată de el devine un film. Promotor al realismului, Dan Piţa a lansat anul trecut filmul său "Ceva bun de la viaţă”, cel mai recent exemplu în acest sens. Lucrează acum la "Kira Kiralina”, al cărui scenariu iniţial i-a aparţinut lui Ioan Grigorescu, din păcate plecat în 2011 dintre noi. Dan Piţa îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. Jurnalul Naţional îi urează "La mulţi ani!”
"Din păcate, astăzi nu vinde cultura"
De-a lungul timpului, Dan Piţa a demonstrat o dârzenie aparte în drumul său spre perfecţiune. Adâncit într-o constantă introspecţie şi analiză minuţioasă a celor mai mărunte dintre gândurile sale, regizorul a ştiut că nici o altă artă nu este atât de aproape de viaţă, de problemele ei vitale şi de temele ei eterne, de jocul de umbre şi lumini al intimităţilor ei precum cinematograful. Nu mai ajunge să faci un film bun în ziua de astăzi, exigenţa publicului este atât de mare încât trebuie să faci un film excepţional. Esenţa este să dai unui film ceva care să-l scoată din obişnuit, să aibă o atracţie pe care altele nu o au, iar Dan Piţa reuşeşte acest lucru.
"Sunt în plină perioadă de pregătire cu «Kira Kiralina», avem un volum mare de lucru, mai ales că este vorba despre un film de epocă, de început de secol. E o distribuţie destul de numeroasă, cu actori de toate vârstele. Încă nu vreau să dau prea multe amănunte, prefer discreţia. Producătorul este Castel Film, prin Vlad Păunescu, de care mă leagă o prietenie de aproape 35 de ani.