Cinci semnale majore le spun managerilor că trebuie să caute soluţii de redresare
Rezolvarea problemelor ar trebui începută înainte de intrarea în insolvenţă
Mediul economic din România s-a schimbat drastic în ultimii cinci ani, la fel ca şi în celelalte ţări afectate de criza financiară. În acelaşi timp, companiile se confruntă cu probleme de care managerii ar trebui să se ocupe înainte ca firmele pe care le administrează să fie forţate să recurgă la reorganizare juridică sau, mai bine zis, înainte de insolvenţă.
Potrivit grupului de audit şi servicii de contabilitate Orenstein, Ostro&Associated Group, sunt cinci semnale majore care ar trebui să le dea de gândit antreprenorilor în această perioadă. Redresarea este un proces ce începe înainte ca firma respectivă să ajungă să intre în insolvenţă, tocmai pentru a se evita acest lucru - Dan Orenstein, fondatorul grupului Orenstein, Ostro&Associated.
Primul semnal că lucrurile ar merge într-o direcţie greşită este scăderea cu peste 10% a fluxului de numerar în cursul unui trimestru, în condiţiile în care activitatea rămâne constantă. "Fluxul de numerar poate înregistra fluctuaţii periodice, în funcţie de sezonalitatea afacerii şi mulţi alţi factori, însă orice abatere de la această matrice trebuie imediat remediată", explică Dan Orenstein.
Un alt semnal este creşterea numărului de reclamaţii de la clienţi. Orice companie are un oarecare număr de clienţi nemulţumiţi, dar dacă numărul acestora trece de 5% din numărul total de clienţi, atunci înseamnă că discutăm de o scădere a calităţii serviciilor/produselor, care va atrage după sine numeroase rezilieri de contracte.
Alt indiciu este legat tot de clienţi şi se referă la fluctuaţia acestora. "Dacă pierzi clienţi mai rapid decât îi câştigi, atunci sigur compania va intra rapid în dificultate", a mai explicat reprezentantul Orenstein