Bruxelles-ul va înăspri condiţiile de aderare pentru statele care vor în UE
Bruxellesul va înăspri procesul de aderare pentru statele care doresc să se alăture blocului comunitar, "după ce recentele încălcări ale statului de drept în unele dintre noile state membre au subminat grav principiile democratice fundamentale ale Uniunii”, comentează cotidianul Financial Times într-un articol semnat de James Fontanella-Khan.
Noi criterii
Comisia Europeană a adăugat, de asemenea, noi controale şi criterii de referinţă pentru a monitoriza procesul de aderare al candidaţilor, care îi conferă puterea de a pune capăt procedurii de aderare anticipată, dacă există dovezi că ţara aspirantă nu satisface cerinţele privind reforma. "Reformele sunt încă în curs de desfăşurare în cele mai multe ţări”, a declarat Comisia, precizând că "drepturile omului, buna guvernanţă, statul de drept, inclusiv lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate, capacitatea administrativă, şomajul, reforma economică şi incluziunea socială rămân provocări majore” pentru aceste ţări.
Lecţii
Stefan Füle, comisarul UE pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, a recunoscut că Bruxellesul a învăţat din greşelile trecutului în timpul procesului de aderare pentru Ungaria şi România.
"Lecţiile învăţate din extinderile anterioare subliniază importanţa accentului pus pe aceste domenii şi pe îmbunătăţirea în continuare a calităţii procesului”, se arată într-un raport al Comisiei, care a evaluat politica de extindere a UE. "Noua abordare a negocierilor în domeniul respectării statului de drept introduce necesitatea unor realizări solide în ceea ce priveşte implementarea reformei pe parcursul procesului de negociere. Reformele trebuie să fie profund înrădăcinate, pentru a fi ireversibile”, se arată în raport.
Îngrijorările
"Acţiunile întrepri