Premiul Nobel pentru Pace pe 2012 a fost acordat Uniunii Europene, a anunţat astăzi Institutul Nobel din Oslo, relatează agenţiile internaţionale de presă.
1 /.
Comitetul Premiului Nobel pentru Pace, format din cinci membri, a luat decizia în unanimitate. Anunţul Institutului Nobel a fost anticipat de postul de televiziune norvegian NRK, care a citat surse "de încredere".
Premiul Nobel pentru Pace, care constă într-o medalie, o diplomă şi un cec în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (922.000 de euro), va fi decernat într-o ceremonie specială la Oslo în 10 decembrie, data morţii fondatorului Premiului Nobel - industriaşul şi filantropul suedez Alfred Nobel.
Uniunea Europeană, în pofida crizei prin care trece, şi militanţii pentru drepturile omului din Europa de Est au fost favoriţi la câştigarea premiului Nobel pentru Pace.
În acest an lista a cuprins 231 personalităţi şi organizaţii, iar televiziunea publică norvegiană NRK, în general bine informată, a considerat aseară că UE este "marea favorită".
Uniunea se află "într-una din cele mai grave crize ale sale, dar poate tocmai de aceea acest proiect de pace şi stabilitate are nevoie de o mână întinsă din partea Norvegiei eurosceptice", a subliniat NRK.
Un asemenea premiu ar provoca un mic cutremur, ţinând seama de actualele neînţelegeri între europeni în privinţa modului de rezolvare a problemelor zonei euro, accentuate de supraîndatorarea ţărilor din Sud. Cu atât mai mult cu cât Norvegia, ţara gazdă a premiului pentru Pace, a respins de două ori aderarea, la referendumurile din 1972 şi 1994.
Însă, la 55 de ani de la tratatul de constituire de la Roma, acest premiu Nobel ar corecta o omisiune istorică. Mulţi comentatori sunt de părere că proiectul european, care a permis pacificarea unui continent obişnuit cu războaiele, a fost, după Gandhi, celălalt