Piaţa serviciilor medicale private va continua să crească în perioada următoare într-un ritm mai redus comparativ cu anii anteriori, însă apar primele discuţii despre aglomerarea acestei industrii După Bucureşti, al doilea oraş în care operatorii privaţi s-au înghesuit este Braşov Trei dintre acţionarii A&D Pharma, cel mai mare grup din industria locală de medicamente, au renunţat în primăvara acestui an la acţiunile pe care le deţineau în cadrul reţelei de clinici private Anima.
Opt spitale private au fost deschise anul trecut în urma unor investiţii de peste 130 mil. euro, proiectele noi au continuat cu trei deschideri anul acesta, iar până la finalul lui 2012 şi în continuare cel puţin şapte proiecte pot fi identificate din datele făcute publice de jucători.
Anul acesta, cei care au ajuns la final cu proiecte sunt Medicover (un spital de 122 de paturi care a necesitat investiţii de circa 20 mil. euro), Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic din Braşov (o investiţie de aproximativ 24 mil. euro pentru bolnavii de cancer) şi Regina Maria (o investiţie de 7 mil. euro în Spitalul Băneasa care are 100 de paturi; spitalul este specializat pe obstetrică - ginecologie şi pediatrie).
Investitorii fără know-how au probleme
Fady Chreih, directorul executiv al Regina Maria, spunea recent la evenimentul ZF PHARMA Summit că în ţară, spre deosebire de Bucureşti, lucrurile sunt dure pentru investitori şi că mulţi dintre ei nu au know-how şi au investit pentru că "au citit în ziare despre boom-ul din piaţă". Chreih mai spunea că unii dintre aceşti investitori au ajuns la concluzia că este "extrem de dificil" să gestionezi acest sector şi un spital.
Tot despre sustenabilitate a vorbit şi Bogdan Pană, directorul executiv al Medicover, care a afirmat că România este încă atractivă pentru investiţii datorită potenţialului de