Mii de pelerini au început să vină, încă de la începutul săptămânii, la Iaşi, ca să se roage la moaştele Sfintei Parascheva. Ieri, cozile se întindeau pe doi kilometri, spre bucuria comercianţilor, care fac bani frumoşi în fiecare an din vânzarea obiectelor de cult. Mii de pelerini au început să vină, încă de la începutul săptămânii, la Iaşi, ca să se roage la moaştele Sfintei Parascheva. Ieri, cozile se întindeau pe doi kilometri, spre bucuria comercianţilor, care fac bani frumoşi în fiecare an din vânzarea obiectelor de cult.
Autorităţile se aşteaptă ca anul acesta să ajungă la Iaşi peste 500.000 de oameni, ziua cea mai aglomerată fiind, ca în fiecare an, duminică, 14 octombrie, de Sfânta Parascheva. Precum pelerinii care vin an de an în capitala Moldovei, şi comercianţii împânzesc centrul oraşului, cu mic, cu mare, ca să-şi vândă marfa într- un vad atât de mare. Este şi cazul Clementinei Godăi, care vine de şase ani la Iaşi ca să vândă icoane lucrate de ea.
“Numai din asta trăim, mergem la târguri prin ţară. Nu câştigăm să ne îmbogăţim, dar la Sfânta Parascheva facem bani frumoşi”, ne-a spus femeia. Comercianta recunoaşte însă că vânzările au scăzut de la an la an şi se plânge că, din cauza crizei, enoriaşii nu mai cheltuiesc aşa mulţi bani pe icoane ca în anii trecuţi. Şi Lery, un puşti de 19 ani, vine cu familia de când se ştie la Iaşi, de Sfânta Parascheva, tot ca să vândă icoane. “Venim aici de 15 ani, eram un copil când am sosit prima dată. Stăm câte 10 zile, facem cu rândul la vânzare şi nu reuşim decât să ne odihnim un pic”, ne-a mărturisit tânărul, originar din Vâlcea.
Credincioşii au continuat şi ieri să vină şi mulţi dintre ei rămân la Iaşi până duminică, ziua în care va avea loc slujba de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, urmată de binecunoscutul prânz al pelerinilor pentru care se vor pregăti în jur de 60.000 de sărmăluţe şi tot atâte