Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2012 a fost atribuit, vineri, Uniunii Europene, a anunţat Comitetul Nobel norvegian, confirmând oficial o informaţie dezvăluită cu puţin timp înainte de televiziunea publică NRK. “UE şi strămoşii săi au contribuit de peste şase decenii la promovarea păcii, reconcilierii, democraţiei şi drepturilor omului în Europa”, a declarat la Oslo preşedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland.
Acest Nobel este atribuit pe fondul disensiunilor dintre statele europene, a căror solidaritate este pusă la grea încercare în prezent, economiile bogate din nord fiind reticente în a le veni în sprijin ţărilor din sud, asfixiate financiar de o datorie publică excesivă şi supuse unor cure de austeritate. Rezultatele acestui test sunt încă în suspans dar acesta a dezvăluit deja fisuri profunde în edificiul european, opinia publică afirmând că Bruxelles-ul este adeseori absent şi prea birocratic. “UE se confruntă în prezent cu dificultăţi economice grave şi tulburări sociale considerabile”, a recunoscut Jagland. “Comitetul Nobel norvegian vrea să se focalizeze pe ceea ce consideră rezultatul cel mai important al UE: lupta reuşită pentru pace, reconciliere, democraţie şi drepturile omului”, a adăugat el, subliniind că aceasta a contribuit la transformarea Europei “dintr-un continent al războiului într-un continent al păcii”.
În mod paradoxal, Norvegia, ţara gazdă a premiului Nobel pentru Pace, nu este membră UE.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a fost primul care a reacţionat, vineri, la anunţul privind acordarea premiului Nobel pentru Pace pe 2012 Uniunii Europene, declarându-se “emoţionat” şi “onorat”, relatează AFP. “Sunt profund emoţionat şi onorat că UE a câştigat premiul Nobel pentru Pace”, a afirmat Schulz pe contul său de Twitter, la scurt timp după anunţul Comitetului Nobel, la Oslo. De la