Insolvențele generează pierderea a 450 000 de locuri de muncă în UE și datorii rămase de plătit anuale în valoare de 23,6 miliarde EUR. 57% dintre întreprinderile din Europa susțin că au probleme de lichiditate din cauza plăților întârziate, ceea ce reprezintă o creștere de 10% în raport cu anul trecut.
În fiecare zi, în întreaga Europă falimentează zeci de întreprinderi mici și mijlocii (IMM), întrucât facturile emise de ele nu sunt plătite. Pentru a pune capăt în Europa acestei culturi păgubitoare a plăților întârziate, Vicepreședintele Comisiei Europene Antonio Tajani a lansat la Roma o campanie de informare în toate cele 27 de state membre ale UE și în Croația, pentru a încuraja încorporarea cu rapiditate a directivei referitoare la plățile întârziate în legislațiile naționale, chiar înainte de termenul absolut, 16 martie 2013.
Directiva 2011/7/UE privind combaterea întârzierii în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale este instrumentul UE de combatere a plăților cu termen scadent depășit. Campania acordă o importanță deosebită asigurării faptului că IMM-urile își cunosc drepturile conferite prin directivă și modul de exercitare a acestora.
Vicepreședintele Comisiei Europene Antonio Tajani, comisar pentru industrie și antreprenoriat, a declarat: „În fiecare an, mii de IMM-uri falimentează în timp ce așteaptă ca facturile emise de ele să le fie plătite.Suntem hotărâți să punem capăt păgubitoarei culturi a plăților întârziate în Europa, care au fost de mult timp un subiect de nemulțumire în mediul de afaceri.Este limpede că punerea în aplicare cât mai curând a directivei referitoare la plățile întârziate în legislația statelor membre este o urgență. Aceasta va oferi un sprijin esențial IMM-urilor europene în contextul actualei crize economice, în condițiile în care accesul la credite a devenit dificil. Este, de asemenea, vital ca într