Cu oficială mândrie, prefectul judeţului Bihor raporta recent încununarea cu succes a unei "ample acţiuni conjugate" pe care nu mai puţin de 9 instituţii ale statului au derulat-o ca să închidă ultimele două magazine de "etnobotanice" din Oradea.
Una este însă raportarea oficială, şi cu totul alta lumea reală. Adaptaţi rapid la situaţie, dealerii de "droguri legale" îşi văd mai departe de afaceri, furnizând plicurile cu prafuri şi ierburi "la domiciliul" clientului.
Desfăşurare de forţe
"Ca prefect şi ca părinte, voi lua toate măsurile pentru ca aceste magazine să nu se mai redeschidă", promitea la finele lunii trecute prefectul Claudiu Pop (foto), după ce anunţase că ultimele două magazine "de vise" din Oradea au fost închise, iar patronii lor aspru amendaţi.
Oficialul relata că acţiunea a fost executată de Prefectură, Poliţia Municipiului Oradea, Poliţia Locală, Jandarmerie, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate, SRI, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului, ITM şi Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, ai căror reprezentanţi au desfăşurat controale inopinate după zeci de reclamaţii din partea unor părinţi, dar şi a unor cetăţeni care locuiesc în apropierea magazinelor Euphoria din strada Emilian Chitul şi Happy Place din Piaţa Cetăţii, cu toţii plângându-se că adolescenţii sunt serviţi cu aşa-numitele "droguri legale" în orice moment din zi şi din noapte.
Amănuntul explica, de altfel, şi motivul pentru care la precedentele acţiuni autorităţile găseau "weed-shop"-urile mereu închise, modul de lucru fiind bazat aproape exclusiv pe comenzile telefonice ale clienţilor care, crezând că aşa sunt mai feriţi de complicaţii, comunicau cifrat. "Vreau portocale" sau "vreau bomboane" sunt două din cele mai banale coduri folosite de adolescenţi când îi sună pe "dealeri", explica BIHOREANULUI un poliţist care