Editura Enciclopedică continuă admirabila întreprindere, începută cu mai bine de un deceniu în urmă, de tipărire a scrierilor lui Anton Golopenţia, marele sociolog. Aproape sigur, dacă n-ar fi existat această serie de masive volume, puţini din generaţiile postbelice ar mai fi ştiut astăzi de rolul jucat de această mare personalitate a culturii române.
Anton Golopenţia (1909-1951) a fost sociolog şi geopolitician, unul din fondatorii şcolii româneşti de geopolitică. Licenţiat în drept şi filosofie, cu un doctorat în Germania, a fost, între altele, colaborator al lui Dimitrie Gusti şi director general al Institutului de Statistică. Din punctul său de vedere, geopolitica este ştiinţa care studiază potenţialul statelor şi dinamica schimbării mediului geopolitic. În ianuarie 1950, a fost arestat în dosarul Pătrăşcanu, iar un an şi jumătate mai târziu a murit în închisoarea Văcăreşti.
Editura Enciclopedică a publicat, în 2001, cu introducere şi anexă de Sanda Golopenţia, fiica sa, volumul Anton Golopenţia : ultima carte, cu textul integral al declaraţiilor la anchetă ale lui Anton Golopenţia, aflate în Arhivele S.R.I.
După câţiva ani şi după aparţia monumentalei lucrări "Românii de la Est de Bug", în 2006, aceeaşi editură a început publicarea unei serii de patru volume de corespondenţă a lui Anton Golopenţia. Anul acesta a apărut volumul al treilea din "Anton Golopenţia. Rapsodia epistolară. Scrisori primite şi trimise de Anton Golopenţia (1923-1950)"*)
"Volumul de faţă - precizează editura - ne aduce în preajmă, prin simplul hazard al ordonării alfabetice a corespondenţilor, două comunităţi care se intersectează: comunitatea celor apropiaţi (familie, colegi de şcoală, colegi de studii, prieteni) şi comunitatea profesională, de sociologi, statisticieni sau demografi, în care A.G. se va cufunda treptat odată cu terminarea studiilor universitare. Cea