Piaţa locală de M&A a crescut în primul semestru la peste 900 milioane de dolari
Această tendinţă a fost determinată de segmentul afacerilor cu potenţial, şi nu al celor aflate în insolvenţă
Piaţa românească de achiziţii şi fuziuni şi-a schimbat traiectoria de la începutul acestui an, evoluând într-o direcţie opusă tendinţei nuanţate din ultimii ani. Potrivit unui studiu realizat de compania de audit şi asistenţă fiscală Ernst & Young, în anii precedenţi principalele ţinte ale investitorilor din această piaţă au fost cu precădere victimele crizei, adică firme aflate în insolvenţă sau într-o stare avansată de degradare a activităţilor. În primul semestru din 2012 aceştia şi-au schimbat preferinţele vizând afacerile cu potenţial de dezvoltare.
În aceste condiţii, piaţa a marcat o valoare mai mare la finele primului semestru din aceast an, cu 86 de procente faţă de nivelul înregistrat în acelaşi interval al anului trecut. Astfel, în primele şase luni ale acestui an valoarea totală a tranzacţiilor a crescut la aproximativ 901 milioane de dolari, aproape dublu faţă de cei 458 de milioane de dolari din semestrul I din 2011. "Anul acesta a demarat cu o revigorare mult aşteptată a tranzacţiilor, piaţa înregistrând mişcări în mai multe zone de activitate, în special real-estate, servicii, FMCG, industria producătoare, sau telecom şi media", a declarat, într-un comunicat, Florin Vasilică, partener şi director al departamentului de asistenţă în tranzacţii, Ernst & Young România.
În primele 6 luni ale anului, piaţa românească de M&A a fost împărţită aproape în mod egal între investitorii străini şi cei locali. Ponderea investitorilor străini a crescut cu 9% în totalul celor prezenţi pe piaţă, ceea ce ilustrează faptul că aceştia monitorizează România în căutarea unor ţinte atractive. Cu toate acestea, ponderea fondurilor de investiţii şi private eq