Numărul de consultaţii şi reţete de care o persoană asigurată poate beneficia într-o lună depinde de natura afecţiunii, care poate fi acută sau cronică
Pentru foarte multe persoane asigurate, numărul de reţete sau de consultaţii la care au dreptul într-o lună, conform normativelor în vigoare, este o enigmă. Legea este însă clară în acest sens, dar mai întâi trebuie definite cele două aspecte de boală cu care pacientul se poate prezenta la medic, acut şi cronic. Afecţiunea acută este cea care apare brusc, are caracter de criză şi evoluţie rapidă, dar care se poate vindeca relativ repede, după tratament (exemplu viroze, colici etc.), în timp ce o afecţiune cronică are o evoluţie lentă şi este greu de îndepărtat, ea fiind deja diagnosticată şi având stabilită o schemă terapeutică.
Legea prevede că pentru fiecare episod de boală acută casa de asigurări de sănătate decontează maximum patru consultaţii necesare pentru stabilirea diagnosticului, a tratamentului şi a evoluţiei cazului, cumulat la nivelul medicului de familie şi medicului de specialitate din ambulatoriul clinic. În situaţia în care cazul este rezolvat la nivelul medicului de familie, Casa decontează maximum trei consultaţii pentru acelaşi episod de boală acută sau subacută (cu evoluţie mai rapidă decât o afecţiune cronică, dar mai lentă decât una acută). În situaţiile în care la prima consultaţie se diagnostichează două sau mai multe afecţiuni acute/subacute, numărul consultaţiilor decontate de CAS este de maximum patru. În situaţia în care, în derularea unui episod de boală acută/subacută, după prima, respectiv a doua consultaţie apare altă afecţiune acută/subacută, numărul consultaţiilor poate ajunge la maximum cinci, respectiv şase, din care la nivelul medicului de familie pot fi acordate maximum trei consultaţii.
Situaţia se schimbă în cazul bolnavilor cronic. Legea spune că pentru e