O stire cade ca un trasnet. Profesorul Andrei Marga, pana de curand ministru de Externe al unui guvern acuzat ca a dat o lovitura de stat iar mai nou presedinte al Institutului Cultural Roman, este solicitat de guvernul Germaniei. Si nu in orice chestiune. Ci pentru a colabora in mod oficial la elaborarea unui plan de restructurare a Uniunii Europene. O viitoare revolutie in structurile UE, pilotata de cel mai puternic stat al continentului, Germania. Ce s-a intamplat? Si-a schimbat Berlinul in mod fundamental atitudinea fata de reprezentantii USL? Si ne transmite, astfel, un semnal?
Mai intai a fost Philip Gordon, consilierul special al lui Barack Obama, responsabil si specialist in politica acestei parti a lumii din care face parte si Romania. Acesta a inceput prin a soca o tara intreaga cand a afirmat ca la referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu au fost comise fraude majore. Si cand a cerut cat se poate de explicit readucerea acestuia la Cotroceni. Si, la fel de socant, in urma cu cateva zile, acelasi Philip Gordon se suceste. Si spune, expresis verbis, ca "romanii sunt liberi sa-l demita pe presedinte daca acesta e nepopular". Ca sa vezi! Dupa care vine la rand Germania.
Este un fapt cu totul si cu totul neobisnuit ca guvernul Germaniei sa solicite unei personalitati dintr-un alt stat sa imparta responsabilitatea, povara si gloria conceperii unui nou model al Uniunii Europene. Si este cu atat mai neobisnuit cu cat aceasta solicitare i-a fost adresata nu unui reprezentant al regimului Traian Basescu, ci unuia dintre membrii marcanti USL. Lui Andrei Marga. Cel care a fost silit, fiind sef al diplomatiei de la Bucuresti, sa ia in piept intreg scandalul. Un scandal, repet, in care Romania a fost acuzata de puci. Si nu a facut-o doar Guido Westerwelle, ministrul de Externe al Germaniei, ci si Michael Link, ministru de stat