Doi sateliţi ai sistemului european de navigaţie Galileo sunt lansaţi azi în spaţiu cu o rachetă Soyuz din Guyana franceză.
Galileo îşi îmbogăţeşte colecţia cu satelitul trei şi patru. Este singurul sistem în întregime civil, concurenţii săi fiind sub control exclusiv militar: GPS, în SUA, şi GLONASS, în Rusia.
Lansarea va fi transmisă live în aproximativ o oră şi poate fi urmărită online AICI.
Primii doi sateliţi au fost lansaţi pe 21 octombrie 2011. Împreună cu cei lansaţi azi, aceştia au scopul de a „valida” funcţionarea acestui sistem pe orbită. Galileo are în plan alinierea a 30 de sateliţi, în total, la altitudinea de 23.222 kilometri, în condiţiile în care GPS are 24, la 20.200 de kilometri.
Sateliţii Galileo vor dispune de un unghi de înclinare mai mare decât GPS datorită înălţimii la care vor zbura, fapt „foarte util în oraş”, conform Centrului Naţional de Studii Spaţiale din Franţa. Datele transmise de sistem vor fi mai precise, de asemenea, graţie constelaţiei mai dense de sateliţi. În plus, aceştia au la bord ceasuri atomice cu o precizie de o secundă la trei milioane de ani. Măsurarea timpului cu această acurateţe este vitală, pentru că sistemul se bazează pe conversia timpului în distanţă. O eroare de o miliardime de secundă, de exemplu, duce la o poziţionare greşită cu câteva zeci de centimetri.
Sateliţii trei şi patru sunt dotaţi şi cu antene de cercetare şi salvare, pentru a repera avioane sau alte nave care se confruntă cu probleme, informează HotNews.
Galileo este finanţat integral de Comisia Europeană şi este pus în practică de Agenţia Spaţială Europeană.