Îţi simţi gura uscată şi nu ştii de ce? Această neplăcere nu este o afecţiune, dar poate fi un simptom pentru alte probleme. Iată de ce apare această senzaţie şi cum poate fi prevenită. Îţi simţi gura uscată şi nu ştii de ce? Această neplăcere nu este o afecţiune, dar poate fi un simptom pentru alte probleme. Iată de ce apare această senzaţie şi cum poate fi prevenită.
- Ca efect secundar al unui anumit medicament. Senzația de gură uscată este un posibil efect secundar a numeroase medicamente, cum ar fi tranchilizantele, antidepresivele sau antihistaminicele.
- O complicație a unor afecțiuni. Diabetul, anemia, fibroză chistică, atrita reumatică, hipertensiunea și HIV pot fi asociate cu senzația de gură uscată.Unele infecții virale, cum ar fi oreionul, afectează, de asemenea, cantitatea salivei.
- Deshidratarea. Orice altă afecțiune care duce la deshidratarea organismului poate conduce la senzația de gură uscată. Aceste afecțiuni includ: febra, transpirația excesivă, enterecolita, pierderea de sânge sau de lichid prin piele în urma arsurilor.
- Extirparea pe cale chirurgicală a glandelor salivare. Evident, în acest caz producerea salivei este imposibilă.
- Bea apă în mod regulat pentru a menține un nivel bun de umiditate în zona bucală.
- Dacă obișnuiești să mesteci gumă, încearcă una fără zahăr.
- Folosește o apă de gură care nu conține alcool.
- Evită să bei băuturi care conțin alcool sau cofeină. Acestea favorizează pierderea de lichid.
- Pe cât posibil, renunță la fumat.
- Folosește un balsam de buze pentru a diminua senzația de buze uscate.