În prezenţa reprezentanţilor Familiei Regale, Alteţele Lor Regale Principele Radu si Principele Nicolae ai României, a avut loc, astăzi, inaugurarea statuii reginei Maria. De asemenea, a fost prezentă la Oradea Alteţa Sa Imperiala şi Regală Arhiducesa Maria-Magdalena a Austriei, nepoata Reginei Maria şi fiica Principesei Ileana.
În faţa teatrului, s-a aflat şi prima statuie a reginei, realizată de sculptorul Mihai Kara şi inaugurată la 13 octombrie 1921, în amintirea primei vizite pe care Regele Ferdinand şi Regina Maria au efectuat-o, în 23 mai 1919, în Oradea, după Marea Unire. Statuia a fost demontată de autorităţi în 1940, după Dictatul de la Viena, şi distrusă ulterior de comunişti.
Realizată din bronz de către sculptorul Dumitru Paina, statuia are 2,6 metri înălţime, fiind amplasată pe un soclu de beton placat cu piatră. Două basoreliefuri din bronz, plasate pe soclu, evocă momentul vizitei din 1919 a familiei regale, respectiv activitatea reginei din timpul Primului Război Mondial, ca soră medicală. Pe soclu se află şi o inscripţie cu textul "În amintirea vizitei în Oradea a MS Regele Ferdinand şi a Reginei Maria, la 23 mai 1919."
Imagini din mai 1919. Oradea
Tot cu ocazia Zilei Oraşului, în foişorul Teatrului va avea loc o expoziţie inedită, Regina Maria fiind omagiată prin expunerea Coroanei Reginei. Această coroană prezintă o simbolistică aparte pentru poporul român, cu ea fiind încoronată Regina Maria, în anul 1922, ca Regină a României Mari.
Coroana este adusă special pentru acest eveniment din sala de tezaur a Muzeului Naţional de Istorie Bucureşti. Ea este executată din aur masiv, după modelul celor zugrăvite pe capetele voievozilor români de la Mănăstirea Curtea de Argeş, este bătută cu pietre preţioase şi cântăreşte 1,85 kilograme. Expoziţia va fi deschisă în 12-13 octombrie, în intervalul orar 10.00-17.00, ac