"Inconsistenta initiativelor si demersurilor legislative recente ce vizeaza modificarea cadrului de functionare a asigurarii locuintelor din Romania produce efecte nocive atat la nivelul operatorilor din domeniul asigurarilor, cat mai ales in randul proprietarilor de locuinte", precizeaza Allianz-Tiriac Asigurari prin intermediul unui comunicat.
“Clientii nostri sunt in acest moment dezorientati si, din pacate, nici noi nu reusim sa intelegem incotro ne indreptam cu sistemul asigurarii locuintelor”, declara Remi Vrignaud, directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari.
In continuare, Allianz mentioneaza ca "emiterea Ordinului Presedintelui CSA nr. 15/2012, care reinstaura, incepand cu data de 1 septembrie a.c., monopolul PAID in privinta protectiei locuintelor impotriva riscurilor catastrofice pentru sume asigurate de 10.000 / 20.000 euro (in functie de tipul constructiv al cladirii), a fost urmata, la numai cateva zile, de suspendarea acestei reglementari. Apoi, de curand, Comisia Parlamentara de politica economica, reforma si privatizare a aprobat un set de modificari ale Legii 260/2008 ce ar urma sa fie dezbatute in plenul Camerei Deputatilor. Intre amendamentele admise, regasim o prevedere ce ar putea limita liberul acces al proprietarilor de locuinte in a-si alege furnizorul de protectie facultativa si ar distorsiona concurenta pe piata asigurarilor, prin limitari impuse exclusiv companiilor de asigurari care nu sunt membri ai PAID.
Concret, documentul aprobat de Comisia Parlamentara propune modificarea articolului 3, alineatul (9) din Legea 260 astfel:
«... (9) Nu intra sub incidenta prezentei legi persoanele fizice si juridice care incheie o asigurare facultativa a locuintelor care sa acopere toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie, in conditiile in care aceste polite facultative sunt emise de asiguratorii membri PAID