Uniunea Europeana a primit, vineri, Premiul Nobel pentru Pace 2012.
In cadrul ceremoniei de decernate de la Oslo, presedintele comitetului Nobel, Thorbjorn Jagland, a explicat ca "UE a ajutat la transformarea Europei dintr-un continent al razboiului intr-unul al pacii".
Comitetul norvegian sustine, intr-un comunicat de presa, ca Uniunea si predecesorii sai au contribuit, timp de sase decenii, la progresul pacii si reconcilierii, democratiei si drepturilor omului in Europa.
In perioada interbelica, Comitetul Nobel a decernat premiul catorva persoane care au incercat sa reconcilieze Germania cu Franta. Din 1945, aceasta reconciliere a devenit realitate, continua textul.
Suferintele din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial au demonstrat nevoia pentru o noua Europa - daca in decurs de 70 de ani Germania si Franta au purtat trei razboaie, o noua lupta intre cele doua state acum este de neimaginat. Asta arata, potrivit Comitetului, ca prin eforturi bine tintite si prin construirea increderii reciproce, dusmanii pot deveni parteneri apropiati.
In anii '80, Grecia, Spania si Portugalia au intrat in UE, una dintre conditiile aderarii lor fiind democratia. Caderea Zidului Berlinului a facut ca mai multe tari din centrul si estul Europei sa poata adera la UE, deschizand o noua era in istoria europeana. Diviziunea dintre Est si Vest a fost inchisa, democratia intarita si multe conflicte etnice nationale au fost incheiate.
Admiterea Croatiei ca membru anul viitor, deschiderea negocierilor de aderare cu Muntenegru si acordarea de statut de candidat Serbiei intaresc procesul de reconciliere in Balcani, continua documentul.
In ultimul deceniu, posibilitatea aderarii Turciei la UE a condus la avansul democratiei si drepturilor omului in aceasta tara.
UE traverseaza in prezent grave difi