„Și în Danemarca miroase a porci, a vaci, a găină“, îi asigură șefii danezi de la Premium Porc pe locuitorii Focșaniului. Compania și-a deschis, vineri, porțile în fața conducerii Prefecturii și a jurnaliștilor vrânceni pentru a-i convinge că fermele de la Golești și Slobozia Ciorăști respectă condițiile de mediu, iar porcii nu trebuie să fie considerați singurii vinovați pentru parfumurile pestilențiale care îi înnebunesc pe focșăneni în fiecare vară. Mai mult, cei de la Premium Porc nu sunt singurii care au ferme de creșterea porcilor în jurul Focșaniului. Concluziile vizitei au fost trase de prefectul Cătălin Popescu, care a subliniat că o soluție pentru a reduce mirosurile este restricționarea modului în care agricultorii efectuează fertilizarea cu dejecțiile de porcine a terenurilor pe care le lucrează. Un lucru este însă sigur, în ciuda tuturor echipamentelor sofisticate, focșnănenii nu vor scăpa de mirosuri în vara din 2013.
Danezii de la Premium Porc şi-au deschis fermele de porci în fața autorităților vrâncene pentru a le convinge că respectă condițiile de mediu și nu trebuie să fie considerați vinovați pentru parfumurile pestilențiale care îi înnebunesc pe focșăneni în fiecare vară. Vizita efectuată de prefectul Cătălin Popescu, subprefectul Cristi Misăilă, șefii Gărzii de Mediu, Agenției de Protecția Mediului, însoțiți de reprezentanții presei vrâncene, a avut ca traseu lagunele de păstrare a dejecțiilor, separatorul fracțiilor lichide de cele solide ale dejecțiilor, dar și modul în care funcționează utilajul care încorporează dejecțiile în sol.
Administratorul Premium Porc, Kim Ostergaard, a explicat că ferma Premium Porc de la Golești este construită pe scheletul fostului Suintest realizat în anii ’70-’72. Deși sunt aceleași clădiri, mare parte a echipamentului din interior a fost adusă din Danemarca. La fel și expe