Timp de patru luni, inspectorii Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri Oradea au luat la bani mărunţi toate balastierele şi staţiile de sortare din judeţ „pentru a se asigura că folosinţele de apă funcționează în condiții legale", potrivit unui comunicat de presă remis joi de conducerea instituţiei.
„Controlul tematic s-a derulat în perioada iunie-septembrie şi a vizat bazinele Crişul Repede, Crişul Negru, Barcău şi Crişul Alb", se menţionează în comunicat. Agenţii economici care erau la primul control au fost verificaţi dacă respectă reglementările legale de exploatare, în timp ce la firmele cu vechime s-a urmărit în mod special dacă exploatarea balastrului se face în zona avizată.
La staţiile de sortare, care funcţionează în imediata vecinătate a punctelor de extracţie a balastrului, echipele de control au verificat dacă se menţine curăţenia în zonele de captare şi de evacuare a agregatelor minerale care compun balastrul.
„În urma controlului, inspectorii au impus agenţilor economici 310 măsuri de conformare şi 9 avertismente. Cele mai frecvente probleme depistate au fost neactualizarea planurilor de prevenire şi combatere a poluărilor accidentale, de nerespectare a adâncimii de extracţie şi existenţa unor depozite intermediare de balast în albiile minore" a declarat Dumitru Voloşeniuc, director ABA Crişuri Oradea.
Inspectorii de la Ape au operat, în total, 73 de descinderi inopinate, 35 dintre acestea la balastiere iar alte 38 la staţiile de sortare şi spălare a agregatelor pentru construcţii. Cele mai multe controale au fost efectuat în bazinul hodrografic al râului Crişul Repede - 45 de controale, dintre care 40 pe raza judeţului Bihor şi 5 pe raza judeţului Cluj.
Conducerea ABAC avertizează că extragerea mineralelor fără avizului de gospodărire a apelor este infracțiune și poate fi sancționată cu amendă de la 75.000 lei la 80.000