Numărul escrocheriilor prin telefon care urmăresc să sustragă bani de la persoane în vârstă a crescut îngrijorător în Bulgaria, a anunţat poliţia joi, citată de AFP.
Autorităţile au arestat 57 de persoane de la începutul anului, faţă de 43 anul trecut, în aceeaşi perioadă, a anunţat directorul poliţiei naţionale, Anghel Antonov. El a precizat că, în nouă luni, 309 persoane s-au plâns pentru că au primit apeluri dubioase, faţă de 210 în aceeaşi perioadă a anului precedent.
Majoritatea persoanelor contactate, în special persoane în vârstă, nu cad totuşi în capcană.
Stratagema cea mai frecventă este destul de simplă. Un escroc sună victima, plângând în hohote şi cu vocea de nerecunoscut, lăsând interlocutorul să ghicească cu care dintre rudele sale vorbeşte.
Odată ce victima a căzut în capcană, un complice intră în scenă şi, prezentându-se drept un anchetator al poliţiei, îi explică acesteia că ruda sa este responsabilă de un accident rutier grav.
Falsul poliţist îi explică victimei că, pentru a evita închisoarea pentru ruda sa, trebuie să plătească o sumă de bani ce va fi predată ulterior procurorului.
Corupţia este foarte răspândită în Bulgaria, ceea ce explică de ce această stratagemă funcţionează.
Persoanele credule se văd astfel furate de mii de euro, care adeseori reprezintă toate economiile lor. Suma cerută trebuie lăsată discret sub o piatră sau un coş de gunoi, sau predată unui şofer de taxi.
Mai mult pe Economica.net
Numărul escrocheriilor prin telefon care urmăresc să sustragă bani de la persoane în vârstă a crescut îngrijorător în Bulgaria, a anunţat poliţia joi, citată de AFP.
Autorităţile au arestat 57 de persoane de la începutul anului, faţă de 43 anul trecut, în aceeaşi perioadă, a anunţat directorul poliţiei naţionale, Anghel Antonov. El a precizat că, în nouă luni, 309 persoane s-au plâns pentru