Forţată de criză să găsească noi surse de venituri, Atena accelerează ritmul de eliberare a licenţelor de exploatare a resurselor minerale. Aceasta ar putea
face ca Grecia, unde şomajul s-a dublat la 25% de la începutul crizei şi revenirea rapidă a economiei ar fi un miracol, să devină până în 2016 cel mai mare producător de aur al Europei, scrie cotidianul francez La Tribune.
În prezent, primul producător european de aur este Finlanda - locul 40 la nivel mondial. Grecia este deja cel mai mare producător de bauxită, care se foloseşte la fabricarea aluminiului, şi de perlit, un minereu folosit în horticultură.
Resursele aurifere ale Greciei vor fi exploatate în primul rând de compania canadiană Eldorado Gold, prezentă şi în România, Turcia, China şi Brazilia, şi de cea australiană Glory Resources, ale căror proiecte vor determina creşterea producţiei anuale de aur de la 16.000 de uncii (1 uncie - 31,1 grame) în 2011 la 425.000 de uncii în 2016. La cotaţia actuală a aurului, producţia ar valora 582 milioane euro.
În plus, proiectele celor două companii ar crea direct şi indirect în total 1.500 de locuri noi de muncă. Sectorul minier grec asigură în prezent 10.300 de locuri de muncă.
"Grecia are potenţialul minier pentru a deveni un producător major. Această ţară, în mod ciudat, a rămas neexplorată din cauza situaţiei politice care a prevalat până la începutul crizei. Astfel, nu s-au folosit niciodată tehnici moderne de prospecţiune în aceste locuri", a declarat pentru Bloomberg Jeremy Wrathall, şeful Glory Resources.
Forţată de criză să găsească noi surse de venituri, Atena accelerează ritmul de eliberare a licenţelor de exploatare a resurselor minerale. Aceasta ar putea
face ca Grecia, unde şomajul s-a dublat la 25% de la începutul crizei şi revenirea rapidă a economiei ar fi un miracol, să devină până în 2016 cel ma