Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit vineri Uniunii Europene, a anuntat comitetul Nobel, confirmand oficial o informatie anuntata cu putin timp in urma de televiziunea publica norvegiana NRK, scrie AFP.
"UE si stramosii sai contribuie de peste sase decenii la promovarea pacii, la reconciliere, la democratie si la drepturile omului in Europa", a declarat, la Oslo presedintele comitetului Nobel, norvegianul Thorbjoern Jagland.
UE se confrunta in prezent cu grave dificultati economice si tulburari sociale considerabile, a recunoscut Jagland.
"Comitetul Nobel norvegian doreste sa se concentreze pe ceea ce considera drept rezultatul cel mai important al UE": faptul ca a reusit sa transforme Europa "dintr-un continent al razboiului intr-unul al pacii", a precizat acesta.
Norvegia nu este membru al Uniunii Europene.
'); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split('.'); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + "." + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape("%3Cscript src='http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/2819ff239a9479b6cb0cfe795f47579b/"+ cHannel_domain +"' type='text/javascript'%3E%3C/script%3E"));
Acest Nobel vine intr-un moment in care unitatea europeana este puternic incercata.
Criza din zona euro a scos in evidenta dificultatile unei solidaritati intre statele care doresc sa-si protejeze interesele, bogatele economii din Nord, si tarile din Sud, asfixiate financiar de datoria publica si supuse unor severe crize de austeritate.
Nascuta din ruinele celui de-al doilea Razboi Mondial, sub impulsul a sase tari semnatare ale Tratatului de la Roma in 1957, UE, denumita atunci Comunitatea Europeana, a ajutat la stabilizarea unui continent in care conflictele erau frecvente.
Cu acest premiul, c