Piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A) din România a crescut în primul semestru cu 86%, la 901 milioane de dolari, valoare apropiată de cea înregistrată în întreg anul trecut, potrivit studiului M&A Barometer, realizat de compania de audit şi consultanţă Ernst & Young.
Astfel, deşi numărul tranzacţiilor efectuate în prima jumătate a anului a crescut uşor faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011 (67 achiziţii în 2012 faţă de 64 în 2011) valoarea totală a pieţei locale a crescut semnificativ.
Tranzacţiile ale căror valori au fost anunţate de către părţile implicate au totalizat 384 milioane dolari, faţă de 221 milioane dolari în ianuarie-iunie 2011, reprezentând o creştere de 74%. Extrapolând, E&Y estimează pentru primele şase luni un total al pieţei de 901 milioane dolari, faţă de 485 milioane dolari în intervalul corespunzător din 2011.
Şi media tranzacţiilor s-a majorat semnificativ în perioada analizată, respectiv cu 67%.
"Anul acesta a demarat cu o revigorare mult aşteptată a tranzacţiilor, piaţa înregistrând mişcări în mai multe zone de activitate, în special real-estate, servicii, FMCG, industria producătoare sau telecom şi media", afirmă Florin Vasilică, partener şi director al departamentului de asistenţă în tranzacţii, Ernst & Young România.
În primele 6 luni ale anului piaţa românească de M&A a fost împărţită aproape în mod egal între investitorii străini şi cei locali. Ponderea investitorilor străini a crescut cu 9% în totalul celor prezenţi pe piaţă, ceea ce ilustrează faptul că aceştia monitorizează România în căutarea unor ţinte atractive. Cu toate acestea, ponderile fondurilor de investiţii şi private equity a scăzut de la 39% în primul semestru în 2011 la 19% în acelaşi interval al acestui an.
"Acest lucru subliniază dificultatea investitorilor financiari de a identifica obiective interesante în România, pe m