Luna octombrie aduce doua noi contracte dedicate "dezvoltarii" portalului e-licitatie.ro, sistemul electronic vital pentru achizitiile publice si a carui functionare deficitara a fost semnalata adesea de utilizatori. Astfel, marti, 4 octombrie 2012, Ministerul Comunicatiilor a atribuit catre grupul UTI prin negociere fara anunt de participare un contract de 933.000 de lei (fara TVA), finantat din fonduri publice, iar pe 5 octombrie 2012 a aparut un anunt nou pentru organizarea unei licitatii deschise pentru extinderea sistemului.
Informatii de context:
Ministerul Comunicatiilor a alocat din vara anului trecut si pana in prezent milioane de lei (fonduri publice) pentru extinderea serviciilor Sistemului Electronic de Achizitii Publice (SEAP), unele contracte fiind atribuite direct catre grupul UTI fara un anunt de participare, iar in cazul altora, unde sunt in joc fonduri UE, prin organizarea unor licitatii deschise. Justificarea alegerii procedurii de atribuire directa fara o licitatie este ca: "Lucrarile / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate". SEAP a fost dezvoltat si implementat in 2002 de un consortiu format din UTI Systems, HP, Microsoft si Total Soft si a costat la vremea respectiva 4,5 milioane euro. Ironia este ca in pofida atator investitii in acest sistem, acesta ramane foarte greu de accesat si cu dese intreruperi pentru lucrari de intretinere.
Doua noi licitatii in 2012:
Astfel, marti 4 octombrie 2012, Ministerul Comunicatiilor (MCSI) a atribuit catre grupul UTI prin negociere fara anunt de participare un contract de 933.000 de lei (fara TVA), fonduri publice, un contract de "dezvoltare SEAP", potrivit unui anunt de atribuire postat vineri, 12 octombrie, in SEAP.
"Activitatea de dezvoltare a Sistemului Electronic d