România ocupă un loc fruntaş în Europa la capitolul hepatitei C. Statisticile arată că ţara noastră se află pe locul cinci pe continent, din punct de vedere al numărului estimat de persoane cu hepatita C.
Ultimele date arată că, în România, numărul pacienţilor care suferă de infecţie virală C (VHC) este de aproximativ 650.000. Această cifră oficială include şi numărul persoanelor care nu au fost diagnosticate şi trăiesc cu virusul, punându-şi în pericol atât propria viaţă, cât şi pe cea a celor din jur, avertizează medicii.
Statisticile arată că Italia ocupă primul loc în topul ţărilor din Europa la incidenţa cazurilor de hepatita C, cu peste 3 milioane de persoane, urmată de Turcia, cu peste 1 milion de persoane diagnosticate cu această boală, Spania, unde sunt aproximativ 900.000 de cazuri, şi Franţa cu aproximativ 800.000 de persoane diagnosticate cu hepatita C.
"Avem şanse foarte mari de vindecare, de peste 80%"
Studiile arată că, până în anul 2030, numărul de cazuri de ciroză hepatică şi cancer hepatic din România se va dubla.
Pentru a preveni concretizarea acestui scenariu şi a scădea incidenţa acestei boli, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor, sub egida Comisiei de Sănătate din cadrul Camerei Deputaţilor, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, a organizat miercuri, au decis să iniţieze un plan de acţiune pentru soluţionarea problemei hepatitei C în România.
Planul de acţiune vizează începerea unui program naţional de diagnosticare, genotipare şi tratare, precum şi facilitarea accesului pacienţilor la terapia de ultimă generaţie, vitală pentru majoritatea bolnavilor cu hepatita C din România, în special pentru acei bolnavi care nu au răspuns la tratamentul standard şi care nu au nicio alternativă de tratament în acest moment.
"La hepatita C, avem şanse foarte mari d