Arheologii au descoperit o basilică creştină din secolulul V în apropierea cetăţii Noviodunum din oraşul Isaccea, principala staţie a flotei romane Classis Flavia Moesica.
Arheologul Florin Topoleanu, responsabilul ştiinţific al şantierului Noviodunum, a declarat vineri, 12 octombrie pentru Agerpres, că basilica, situată în exteriorul cetăţii Noviodunum şi datată la finele secolului al V-lea – începutul secolului al VI-lea este principala descoperire din campania de cercetare din acest an, până în prezent conturându-se doar forma basilicii. Acesta a adăugat că în campania de anul viitor speră să găsească şi o criptă martirică, precum cea din satul Niculiţel sau cea din Murighiol.
Arheologul a menţionat că, din nefericire, basilica se află într-o zonă inundabilă pe malul Dunării, „astfel că s-a păstrat doar temelia care are o formă caracteristică basilicilor creştine.” Florin Topleanu a spus că „urmează să vedem fazele de construcţie, cât s-a păstrat din elementele tipice ale unui asemenea monument şi mă gândesc la posibilitatea existenţei unei cripte martirice care de obicei este săpată sub altar, criptă foarte des întâlnită la basilicile din secolele V-VI. „ care „ar fi o completare absolut fericită a unei campanii de excepţie.”
Începând de sâmbătă, arheologii din cetate vor încerca să protejeze basilica, pentru ca aceasta să nu fie afectată de creşterea nivelului Dunării şi de gheţurile care ar putea apărea la iarnă pe fluviu, anul viitor cercetările urmând să continue poate şi cu un proiect de restaurare şi conservare a monumentului. De altfel, în 2012, şi în oraşul Isaccea, cercetătorii tulceni au făcut o serie de descoperiri în timpul activităţii de supraveghere arheologică a lucrărilor de reabilitare şi extindere a sistemului de apă şi canalizare. Institutul de Cercetări Eco-Muzeale organizează, vineri, Ziua Porţilor Desch