Premiul Nobel pentru pace pe 2012 acordat UE este un premiu "al tuturor celor peste 500 de milioane de locuitori din Uniunea Europeană", deci şi al României. Momentul este "foarte binevenit", iar premiul invită "la mai multe eforturi, mai multă solidaritate". Declaraţiile au fost făcute la RFI de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, care se arată "surprins" de premierea UE.
Leonard Orban crede că "în mod normal, mai demult ar fi trebuit ca Uniunea Europeană să primească premiul Nobel pentru pace, pentru că fără îndoială reuşita acestui proiect este majoră". Ministrul Afacerilor Europene spune că are "o deplină satisfacţie pentru acest premiu acordat Uniunii Europene".
"E pe undeva surprinzător că vine chiar în momentul în care se întâmplă foarte multe lucruri şi unele negative la nivelul Uniunii Europene, când criza pune sub semnul întrebării solidaritatea care a existat în acest proiect. Cu toate acestea, cred că e un mesaj extrem de important, care invită la mai multă solidaritate, la mai multe eforturi, astfel încât proiectul să fie consolidat. Pentru că e clar, ne aflăm într-un moment în care sunt puse foarte multe semne de întrebare, există forţe centrifuge, sunt anumite riscuri pentru viitorul acestui proiect şi cred că momentul e chiar foarte binevenit", apreciază ministrul.
Leonard Orban subliniază că "nu a mai existat nici un conflict armat pe continentul europen, de la cel de-al doilea Război Mondial, cu excepţia războiului din fosta Iugoslavie. Este o reuşită incontestabilă. Dacă ne uităm la multe alte elemente ce definesc continentul european, până la urmă putem să considerăm că pacea şi prosperitatea există. Sigur, prosperitatea pe diferite niveluri, sunt diferenţe majore de la un stat la altul, dar până la urmă există aceste lucruri". "Este şi premiul României"
Este şi un premiu obţinut de România, până l