Carnea, ouăle, tăieţeii de casă, cartofii, brânza sau pâinea nu sunt nici pe departe unele dintre cele mai sănătoase şi indicate alimente de către specialişti.
Se găsesc aproape zilnic în farfuria noastră, unele sunt specifice bucătăriei româneşti, altele sunt foarte lăudate de gospodine, însă nutriţioniştii au îndoieli în ceea ce priveşte consumul lor.
Carnea, ouăle, tăieţeii de casă folotiţi în ciorbe şi atât de lăudaţi de gurmanzi, brânza sau pâinea se află la baza alimentaţiei românilor, dar specialiştii spun că au efecte nocive asupra organismului.
Alarmant! Copiii moldoveni sunt la fel de graşi ca cei americani. Ascultă mărturia unei persoane de 120 de kilograme (VIDEO)
În ceea ce priveşte carnea, cea mai periculoasă este cea de porc, care duce la creşterea colesterolului. Nutriţioniştii încurajează consumul peştelui.
„Carnea este periculoasă, cea de porc este consumată în cantităţi foarte mari în special în Ardeal, acolo se pune accent şi pe slănină. Colesterolul este afectat. Cel mai indicat este să mănânci peşte, din păcate, deşi avem atâtea lacuri, românii nu ştiu să gătească peştele", spune profesorul Voichiţa Mogoş, medic primar endocrinologie, diabet, boli nutriţie şi şefa Clinii de Endocrinologie a Spitalului „Sfântul Spiridon" din Iaşi.
Periculoase sunt şi brânzeturile.
„Brânza uscată are foarte multă grăsime, de exemplu telemeaua are 45% grăsimi. În special cele înalt fermentate au un nivel ridicat de colesterol. Eu recomand brânza cottage“, mai spune medicul.
Reţeta de slăbit de succes a unui reputat medic ieşean. Vezi ce mituri despre dietă spulberă
Specialiştii critică şi pâinea nelipsită de pe masa românului. Nici măcar pe cea neagră nu o recomandă.
„Pâinea albă este cea mai ieftină şi cea mai periculoasă. Cea neagră de la noi este ca o turtă dulce. Nu este ca cea integrală, cu fibre", mai