Circa 1.500 de orădeni de toate vârstele şi stările sociale au sosit vineri în Piaţa Ferdinand, cu mult înainte de începerea festivităţii de dezvelire a statuii Reginei Maria, aproape în acelaşi loc unde ea fusese ridicată la începutul secolului trecut, în semn de cinste pentru vizita la Oradea din 23 mai 1919 a Regelui Ferdinand Întregitorul şi Reginei Maria.
Oaspeţii de onoare ai zilei au fost Principele Radu al României şi Principele Nicolae al României, precum şi Arhiducesa Maria Magdalena, descendentă a Reginei, care - alături de primarul Oradiei, Ilie Bolojan, de preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, şi de prefectul judeţului, Claudiu Pop - şi-au făcut intrarea spre zona în care a fost amplasat monumentul în aplauzele asistenţei şi în acordurile fanfarei Şcolii de pregătire a agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu intonând Onorul la Comandant.
După ce aceasta a intonat Imnul de Stat şi apoi Imnul României Regale, statuia din bronz a Reginei a fost dezvelită de Principele Radu al României şi Principele Nicolae al României, iar apoi sfinţită de preotul capelan al Garnizoanei Oradea, Mircea Ioniţă.
Regina şi România
Cel dintâi care a luat cuvântul a fost primarul Ilie Bolojan, care a mulţumit scurt orădenilor şi a prezentat un omagiu înalţilor oaspeţi. "Dragii mei, sunt onorat să pot spune încă o dată bun venit reprezentanţilor Casei Regale a României, pe care îi asigur de tot respectul oraşului nostru", a spus primarul, dând apoi citire unui pasaj emoţionant din Testamentul Reginei Maria, cu îndemnul "ca să ştiţi ce conducători am avut".
"Când veţi citi aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tăcerii veşnice, care rămâne pentru noi o mare taină. Şi, totuşi, din marea dragoste ce ţi-am purtat-o, aş dori ca vocea mea să te mai ajungă încă o dată, chiar de dincolo de liniştea mormântului", sună testamentul Regi