Victor Ponta a venit la putere in luna mai, aducand speranta ca cel mai tanar prim ministru din statele UE ar putea aduce schimbarea in tara care se chinuia inca sa scape de mostenirile perioadei comuniste.
In schimb, politica romaneasca n-a fost nicicand mai "otravita" decat acum, comenteaza The New York Times, intr-o ampla analiza a situatiei politice din tara noastra.
Dupa ce Victor Ponta a esuat in misiunea sa de a determina demiterea presedintelui Traian Basescu, in luna iulie, cei doi nu mai pot nici macar respira aerul aceleiasi camere, sustin apropiati. Acestia sunt obligati sa coabiteze, oricat de inconfortabil ar fi, pana la alegerile din decembrie. Chiar si dupa aceea, rezultatul votului ar putea sa nu schimbe lucrurile, cred analisti romani.
Situatia politica din aceasta tara cu 22 de milioane de locuitori a provocat ingrijorare in Statele Unite si in Europa, in legatura cu instabilitatea politica si amenintarile la adresa institutiilor democratice.
In Ungaria, premierul Viktor Orban a fost tinta criticilor pentru ca a luat o serie de masuri care au inghenunchiat sistemul juridiar. In Cehia, guvernul a fost in pericol de prabusire, din cauza unui scandal de coruptie in care au fost implicati ministri, acuzati de ascultari telefonice ilegale.
Provocarile romanilor
Dar Romania, in mod special, se afla intr-o regiune in care stabilitatea guvernamentala nu este un atuu, iar romanii s-au confruntat, dupa caderea dictaturii comuniste, cu cea mai violenta revolutie de la caderea blocului sovietic, in 1989.
De atunci, romanii au incercat sa-si dezvolte democratia, dar s-au trezit in fata unor provocari mai mari decat vecinii post-comunisti.
Aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, in 2007, a lansat dezbateri legate de oportunitatea procesului de extinedere,