Sute de orădeni au participat vineri, de Ziua Oradiei, la şedinţa festivă de Consiliu Local, la care au fost invitaţi principele Nicolae, nepotul şi succesorul Regelui Mihai, principele Radu şi arhiducesa Maria Magdalena, descendentă directă a Reginei Maria.
De două ori sărbătoare
Festivitatea, desfăşurată în sala mare a Primăriei, a fost deschisă, în jurul orei 11, de primarul Ilie Bolojan. "Este o onoare pentru mine să vă pot ura bun venit la această sărbătoare a municipiului Oradea. Întotdeauna această zi este una de amintire şi una de bucurie pentru orădeni, o zi de recunoştinţă pentru cei care au făcut ceva pentru Oradea şi Statul Român. Ne gândim la cele două momente importante: 12 octombrie 1918, când în casa Aurel Lazăr s-a semnat Declaraţia de autodeterminare care a constituit baza marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia. De asemenea, la 1944, când trupele sovietice şi române au eliberat oraşul Oradea", a spus Bolojan.
Edilul a ţinut să sublinieze că anul acesta Ziua Oradiei este specială şi pentru că le festivităţi au sosit reprezentanţii Casei Regale a României.
"Vreau să le urez bun venit şi să-i asigur de respectul din partea acestui oraş. Vom dezveli statuia Reginei Maria, corectând o eroare istorică, aceea de a fi mutată de pe acel soclu în perioade tulburi. E un semn de recunoştinţă pentru Regina Maria şi ce a însemnat ea pentru Statul Român", a mai spus Bolojan.
Vizită cu simboluri
În cadrul şedinţei festive au vorbit despre dubla semnificaţie a zilei de 12 octombrie din 1918, respectiv 1944, academicianul Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, şi profesorul Barbu Ştefănescu, şeful Şcolii Doctorale din Universitatea Oradea. "Prezenţa la acest eveniment a rectorului Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca nu este întâmplătoare. Şi pe 13 octombrie 1921, când la Oradea s-a dezvelit statuia Reginei