Inflaţie de 5% la sfârşitul anului, deficit de cont curent de 4% din PIB, deficit bugetar de 2,2% din PIB şi creştere economică de aproximativ 1%, acestea sunt certitudinile asumate de Guvern în Raportul privind situaţia economică şi bugetară pe anul 2012, publicat miercuri, 10 octombrie.
Guvernul nu vede riscuri "deosebite" care să afecteze sensibil perspectivele macroeconomice şi bugetare până la sfârşitul anului, susţinând că există incertitudini cu privire la impactul final al secetei asupra Produsului Intern Brut şi consecinţele unui declin mai puternic al PIB în zona euro.
"O reducere a Produsului Intern Brut în zona euro mai mare decât cea estimată de către Comisia Europeană ar putea afecta nivelul Produsului Intern Brut şi al celorlalţi indicatori macroeconomici", se arată în Raportul Guvernului privind situaţia economică şi bugetară pe anul 2012.
Guvernul estimează, în raportul de două pagini şi jumătate, că inflaţia va creşte până la circa 5% la sfârşitul anului, ca urmare a efectelor nefavorabile ale secetei asupra preţurilor la alimente. Însă, rata anuală a inflaţiei a depăşit încă din septembrie nivelul de 5%. Rata lunară a inflaţiei a fost în septembrie de 1,2%, mai mult decât dublă faţă de aşteptări, în condiţiile creşterii preţurilor la alimente cu 2,3% - cea mai mare creştere lunară din ianuarie 2003, după cum au observat analiştii. Prognozele analiştilor privind inflaţia de la finele anului se îndreaptă spre 5,5-6%. Executivul încă mai speră la o creştere economică de aproximativ 1% în acest an, în timp ce majoritatea analiştilor din bănci şi-au ajustat prognozele spre 0,5%.
Motorul creşterii îl reprezintă cererea internă, consumul final urmând să se majoreze cu 0,7% şi formarea brută de capital fix, cu 6,4%, în timp ce exporturile ar urma să înregistreze un avans de 2%, în viziunea Guvernului. "În semestrul al