Un sondaj realizat de CNN în rândul persoanelor care au urmărit dezbaterea de joi seară dintre republicanul Paul Ryan şi vicepreşedintele democrat, Joe Biden arată că 48% dintre cei intervievaţi îl consideră câştigător pe Ryan şi 44 de procente, pe Biden.
Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor
Vicepreşedintele a jucat pe cartea ofensivei, scoţând în evidenţă de fiecare dată breşele poziţiilor republicane. "N-au nici o armă, iranienii, în acest moment. Şi noi şi israelienii vom şti când iranienii demarează procesul. Ce-i cu această vorbăraie, ce vor rivalii noştri, un război? E clar, nu vom permite Teheranului să intre în posesia unei arme nucleare, punct", a precizat Joe Biden, care i-a dat o lecţie mult mai tânărului său adversar şi în privinţa complicatelor dimensiuni ale tragediei siriene, după ce acesta a susţinut că politica actualei administraţii în materie este lipsită de coerenţă. "Dacă am fi avut un plan mai bun, am fi putut să identificăm mai repede, cu sprijinul aliaţilor noştri, forţele interne pe care putem conta. Peste 30 de mii de sirieni au murit, în timp ce noi îl aşteptam pe negociatorul ONU, Kofi Annan să rezolve problema şi cedam în faţa veto-ului rusesc".
În ce priveşte Afganistanul, Joe Biden a reamintit că decizia de retragere în 2014 este un consens al aliaţilor şi va fi respectată. Republicanii par să repună în discuţie această scadenţă.
Subiectele de politică externă au fost numeric minoritare, cei doi politicieni concentrându-se, cum e firesc, asupra tematicii interne, dominate de rata şomajului, de impozite, deficite şi asigurări sociale. De fiecare dată, Biden a reliefat contradicţiile politicilor preconizate de republicani, în esenţă o continuare a măsurilor care au dus la profunda criză declanşată în 2008. Paul Ryan a prezentat argumentele alternanţei, în primul rând ritmul prea lent al revirimentului ş