Începând de la ora 10 a dimineţii de vineri, zeci de orădeni au ajuns la Teatrul Regina Maria pentru a vedea coroana celei care a fost suverana României Mari în cea mai fastă perioadă din istoria ţării.
Potrivit directorului Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberlander Tîrnoveanu, coroana Reginei Maria se află pentru a doua oară în afara Capitalei, prima oară acest lucru întâmplându-se în 1938, când ea a fost expusă la Sinaia, excepţie făcând - fireşte - momentul încoronării de la Alba Iulia, din 15 octombrie 1922.
Povestea coroanei
Vizitarea expoziţiei de fotografii şi cărţi, în centrul căreia se află coroana Reginei Maria, se face în grupuri limitate numeric, de maxim 15 persoane, motivul fiind cât se poate de simplu: respectarea măsurilor de securitate excepţionale necesitate de itinerarea coroanei.
În foaierul Teatrului, într-o extremitate au fost aranjate drapelul naţional al României şi cel al Casei Regale, cu deviza Nihil Sine Deo, iar în mijloc, într-o vitrină securizată, a fost expusă coroana comandată de Parlamentul României pentru ceremonia încoronării de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand Întregitorul şi a Reginei Maria.
Realizată la Paris de Casa de bijutieri Falize, din aur transilvănean - fapt ce i-a dat o simbolistică aparte - coroana are un design în stil bizantin, cu motive vegetale, conceput de Costin Petrescu şi având o înfăţişare medievală.
Un accesoriu absolut neobişnuit, dar specific personalităţii Reginei Maria, sunt cele două pandantive laterale ale coroanei, inspirate din diademele imperiale bizantine, fiecare având câte un scut heraldic ce arată genealogia suveranei, Casa de Ediburgh şi de Saxa Coburg Gotha, asocierea acestora fiind menită să simbolizeze continuitatea cu perioada de glorie a statelor medievale româneşti.
De cele două medalioane sunt prinse câte trei lanţuri de ambele pă