Bazinul care cândva era plin cu apă curativă riscă să rămână încă mult timp secat. Proiectul de reabilitare este tărăgănat din cauza neînţelegerilor dintre primăria locală şi Agenţia de Stat pentru Geologie.
Lacul Sărat de la Cahul este cunoscut datorită apelor sale minerale cu proprietăţi curative deosebite ce există doar încă în două izvoare, unul din Caucaz şi altul din America Latină. Apele subterane cu miros de sulf ce veneau de la o adâncime de 500 de metri au fost descoperite în 1962.
Oameni din toată fosta Uniune Sovietică veneau aici să se trateze gratuit de diferite boli. În 1983, alături a fost construit Sanatoriul „Nufărul Alb" ce era alimentat cu apă curativă prin sonde. Lacul a fost conservat, iar cei care doreau să se întremeze trebuiau să-şi ia bilet de tratament. Fiind şi un loc de atracţie turistică, anul acesta Guvernul a decis să reabiliteze Lacul Sărat. În acest scop au fost preconizate nouă milioane de lei din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională.
SE CEARTĂ DE LA SURSA DE APĂ
Conform proiectului, lucrările urmau să fie încheiate până la sfârşitul acestui an. Autorităţile locale se plâng însă că au apărut anumite probleme care îi fac să se abată de la grafic. Conducerea oraşului vrea să foreze propria sondă arteziană pentru a umple lacul, iar Agenţia de Stat pentru Geologie (AGEOM) insistă ca apa minerală să fie cumpărată de la sanatoriu, care are mai multe sonde. „Ni se argumentează că dacă forăm propria sondă ne va costa mai mult, adică circa trei milioane de lei, iar dacă facem legătura cu reţeaua sanatoriului, vom avea nevoie doar de un milion.
E adevărat, dar să nu uităm că banii pe care-i economisim acum va trebui să-i cheltuim mai apoi, plătind mereu pentru apă", susţine Petru Burlacu, primar de Cahul. Neoficial, se spune că apa va fi vândută cu 300 de lei metrul cub. Lucrările nu pot continua fără avizul AG