Sunt de mărimi microscopice, dar au proprietăţi cosmetice uriaşe. Microalgele conţin o mulţime de substanţe active cu efecte benefice asupra pielii. Prezente aproape peste tot pe planetă, există milioane de specii de microalge. Toate au însă un numitor comun: sunt organisme unicelulare, capabile să-şi sintetizeze singure elementele care le asigură viaţa. Tocmai această capacitate le-a atras atenţia specialiştilor din industria cosmetică. După ce le-au studiat proprietăţile, aceştia au ajuns la concluzia că există mai multe specii de microalge ce au beneficii remarcabile asupra pielii. Aşa se face că în prezent dispunem de o gamă variată de cosmetice pe bază de microalge: de la creme de faţă şi loţiuni tonice la tratamente corporale (măşti, împachetări, exfolieri) şi săruri de baie. De reţinut că algele marine sunt benefice pentru orice tip de ten, chiar şi pentru cel sensibil sau acneic.
Algele marine verzi sunt recunoscute pentru bogăţia lor în proteine. Dar nu orice fel de proteine, ci unele foarte asemănătoare cu colagenul din piele. De aceea, proteinele din algele verzi sunt capabile să menţină şi să regenereze colagenul, conferind astfel fermitate pielii. Algele verzi mai conţin vitamine A, C, E şi magneziu, substanţe importante în combaterea ridurilor.
Algele marine albastre conţin un fel de "baterie” (mitocondrie) care le furnizează energie şi este similară cu cea existentă în celulele pielii. Iată de ce aceste alge pot juca un rol asemănător odată ajunse în piele. Cremele care conţin microalge albastre stimulează regenerarea celulelor şi duc la crearea de noi reţele de vase mici care hrănesc pielea.
Alte alge mai complexe, precum Odontella aurita, sunt surse valoroase de acizi omega 3 şi 6, cunoscuţi pentru rolul lor de prevenire a efectelor îmbătrânirii. Aceste alge mai sunt capabile să asigure pielii un aport considerabil de