Femeile frumoase care sunt acuzate de crimă, dar care pledează că actul a fost în legitimă apărare, prezintă un risc crescut să fie condamnate. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Grenada, Spania, care susţin că o femeie care are buze groase şi caracteristici faciale netede şi armonioase şi este împlicată într-un caz de crimă riscă să fie judecată mai mult după aspectul fizic şi mai puţin după dovezile incriminatorii, scrie Daily Mail.
Experţii au constatat că, într-un caz în care o femeie ce susţinea că şi-a ucis soţul în legitimă apărare, pentru că era agresiv, acuzata era pe punctul de a fi absolvită de vină de către agenţii de la poliţie, care au descris-o ca fiind o femeie neatrăgătoare.
Deciziile luate în urma proceselor juridice intentate persoanelor acuzate de anumite infracţiuni, printre care şi crima, ar trebui să fie luate în funcţie de dovezi, şi mai puţin după aparenţe, deoarece există riscul ca un judecător să dea anumite verdicte în funcţie de anumite prejudecăţi.
Pentru a testa cât de mult contează aspectul unei persoane atunci când este acuzată de o infracţiune, savanţii spanioli au creat un scenariu care presupunea un caz de violenţă în familie, în urma căruia femeia era acuzată că şi-a înjunghiat soţul până ce acesta a rămas fără suflare.
De asemenea, s-au folosit două femei, care aveau aceaşi poveste: după ani întregi de abuzuri, soţul a fost ucis în legitimă apărare. Singura diferenţă dintre cele două inculpate era felul în care acestea arătau: una era irezistibilă, în timp ce a doua era mai puţin atrăgătoare.
După ce au fost puse la punct toate detaliile, cercetătorii au rugat un grup de 169 de poliţişti spanioli să îşi dea cu părerea în privinţa acestor cazuri. Rezultatele obţinute în urma acestui experiment au fost surprinzătoare. Majoritatea oamenilor legii int